Obnova zahrady MŠ Nad Kazankou v Praze 7 – Troji

MŠ Nad Kazankou se loučila s předškoláky symbolickým otevřením zahrady

22. 6. 2018

V závěru školního roku se na půdě mateřské školy Nad Kazankou v Praze-Troji konala zahradní slavnost, na níž se budoucí školáci loučili nejen se svou školkou, ale i zahradou, kterou pomáhali proměňovat, a symbolicky předali štafetu svým nástupcům, kteří do školky nastoupí v září.

Slavnostnímu pootevření zahrady, jak se akce jmenovala, ale bohužel nedošlo. Pozemek je v současnosti v péči stavebních dělníků, a tak první nahlédnutí do nové zahrady museli všichni oželet. Smutno ale nikomu nebylo. Ředitelka školky Vladimíra Barešová dětem i rodičům slíbila, že plánují pořádat na zahradě společná setkání, kam budou všichni i nadále zváni. Na slavnost, která se konala v prostorech Obecní zahrady, zároveň dorazili také budoucí žáčci školky, kteří v září péči o zahradu převezmou.

Dokončení nové zelené oázy umístěné v krásné vilové čtvrti v pražské Troji je stanovené na srpen. Děti a pedagogové by v ní měli najít dostatek prostoru pro vzdělávání, hru, pohyb i odpočinek. V současnosti jsou hotové například povrchy na sportovním hřišti, pískoviště a část relaxační zóny. Vyrobené jsou také herní prvky od místního výtvarníka a grafika Ivana Nacvalače, z nichž vodní prvek už má v zahradě své první čestné místo. Na dodělání čeká například bambusové zákoutí nebo květinový domek.

Autory nové zahrady jsou architektky Ivana Svatošová, Klára Světlíková a krajinář Jan Kocourek. Do proměny byly od začátku zapojeni rodiče, kteří pomáhali například s vyklízením pozemku před stavbou, natíráním plotů a dalšími drobnými stavebními pracemi. Na přípravu a realizaci projektu od nás získala školka nadační příspěvek ve výši 800 tisíc korun a odbornou metodickou podporu.

fotogalerie